26 Αυγούστου, 2008

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί... Ο αδελφός μου


Κάποτε μιλούσα για ένα στίχο... " Όλη η ζωή μου καλώς ήλθες και αντίο" και ταυτιζόμουν.  Τώρα " Εφυγες νωρίς" και αντίο σκέτο ή μάλλον όχι σκέτο, ποτισμένο με δάκρυα.

Το να μιλάω γι αυτό εδώ με τρομάζει, με κάνει να νιώθω πως το υποβαθμίζω. Γιατί κάποτε μιλούσα για θέματα ανούσια εδώ μέσα.  Όμως εδώ νιώθω οικεία, πιο οικεία από  ότι στο τετράδιο μου. Πιο οικεία ακόμη κ από τους σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού μου.

Πριν 3 μήνες, σ΄ένα προθάλαμο εντατικής,  καθόμουν στο πάτωμα μαζί μ΄ ένα ξανθό ψηλό παιδί που έβλεπα για πρώτη φορά. Μου μιλούσε για πίστη και ελπίδα και εγώ έλεγα πως βλέπω την αγάπη και χαμογελούσα, γιατί αλήθεια την έβλεπα και την άκουγα. Ένιωθα τη δύναμη της στο χώρο και πίστευα πως φτάνει για να γίνει το θαύμα. Ένα θαύμα που ποτέ δεν έγινε όμως, όπως μου ανακοίνωσε ψυχρά λίγη ώρα αργότερα μια γνωστή-άγνωστη προισταμένη . Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος έγινε ο ήλιος της κόλασης, και ο καταγάλανος ουρανός μαύρισε για πάντα.

Έφυγε. Ο μικρός μου αδελφός, το παιδί με το οποίο μοιράστηκα την ύπαρξη μου, το μεγάλωμα μου έφυγε για πάντα. Για ένα ταξίδι μακρινό, που δεν έχει επιστροφή μα ξέρω πως θα χει καλό για κείνον προορισμό γιατί ήταν και είναι σίγουρα ένας άγγελος πραγματικός. 

Ο αδελφός μου ήταν η ίδια η χαρά της ζωής. Είχε πολλούς φίλους αγαπημένους που τους λάτρευει και τον λατρεύουν. Μπορούσε να γίνει θυσία για όλους και δεν άντεχε να είναι κανείς ποτέ στεναχωρημένος. Έκανε αστεία και γελούσε πολύ. Αγαπούσε τη ζωή. Έβγαινε, τραγουδούσε, ερωτευόταν, αγαπούσε μα πάνω απ΄όλα αγαπήθηκε όσο κάνεις από όλους τους ανθρώπους που ξέρω. Τον αγαπαγάμε τον αδελφό μου εδώ, τον αγαπάμε κ εκεί που είναι και θα τον αγαπάμε για πάντα. Δεν μπορώ να γράψω πολλά γι΄αυτόν. Γιατί με μια λέξη ήταν όλα και δεν μπορώ να περιγράψω αυτήν την πληρότητα και τελειότητα σε μερικές γραμμές. Για την ακρίβεια δεν μπορώ να την περιγράψω με λέξεις. Ίσως γιατί βιάζομαι να τελειώσω αφού αυτή η περιγραφή πονάει πιο πολύ από πολύ. 

Μαζί γνωρίσαμε τον κόσμο. Κάναμε όνειρα. Μαζί ταξιδέξαμε με την φαντασία μας στους πιο απίθανους κόσμους.  Καυγαδίσαμε πολύ, φωνάξαμε περισσότερο. Παίξαμε σαν παιδιά του κόσμου τα παιχνίδια.  Είδαμε όλα τα παιδικά του κόσμου και κάναμε τους Power Rangers. Φάγαμε όσο παγωτό γινόταν, όσες φράουλες και όσο καρπούζι πήγαινε. Μοιραζόμασταν τα πράγματα μας.Είδαμε ταινίες, δεν ακούσαμε μουσική γιατί τα γούστα μας απείχαν δυο κόσμους και πήγαμε τις πιο όμορφες βόλτες. Κοιμόμασταν συχνά μαζί, αφού πήγαινα στο κρεβάτι του όταν έβλεπα εφιάλτες. Συμφωνήσαμε κάποτε πως είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που έχουμε ο ένας τον άλλο και είμασταν πάντα στην ίδια ομάδα. Μετά μεγαλώσαμε. Συνεχίσαμε να είμαστε στην ίδια ομάδα. Του έκανα μάθημα Γερμανικά και πέρασε και με βαθμό. Ήμουν σκύλα αλλά δεν μου φώναζε μόνο λίγο καμιά φορά. Τον μάλωνα γιατί δεν ήθελε να διαβάζει και φοβόμουν πως δεν προσέχει. Ένιωθε και ήθελε να φαίνεται μεγάλος. Έφυγα για το πανεπιστήμιο. Δημιούργησε απίστευτες φιλίες και τον έβλεπα λίγο. Του κλαψούριζα πως δεν θέλει πια να με βλέπει και μου φώναζε. Μου έκανε κ γλύκιες για να μη γκρινιάζω καμιά φορά. Σιγά σιγά βρίσκαμε και τη χρύση τομή αλλά δεν προλάβαμε να την κάνουμε πράξη. Τον καμάρωνα γιατί ήταν πανέμορφος και πανέξυπνος και  τόσο απεριόριστα καλός που τον θαύμαζαν όλοι. Χάζευα την ομορφιά του αν κ διαφωνούσα με το στυλ του. Πίστευα πως μπορούσε να καταφέρει ότι ήθελε. Ήθελα να γυρίσω στην Κρήτη για να είμαστε ξανά μαζί. Ούτε κ αυτό το πρόλαβα.

Αυτά είναι απειροελάχιστα κομμάτια μιας μικρής ζωής κ ενός παιδιού που λατρεύω και θα λατρεύω για πάντα. Όπως λέει και μια μαντινάδα που μου έστειλε ένας φίλος και του αφιερώσαμε..

"Πίσω τους παίρνει ο Θεός
τσ' Αγγέλους που χουν φύγει, 
απ' τον Παράδεισο, γι΄αυτό
είναι η ζωή τους λίγη."

Σ΄αγαπάω και σε σκέφτομαι και μου λείπεις... Καλό ταξίδι μικρό μου...

Δεν..

Δεν αντέχω άλλο. Μερικές φορές νιώθω λίγο καλύτερα.. Νιώθω πως τα έχω βάλει όλα στη θέση τους, πως κατάφερα να αντέξω. Και τότε με πιάνουν τύψεις και λυπάμαι, Θέε μου πόσο λυπάμαι.

Και μετά φτάνει μια λέξη, μια σκέψη, μια εικόνα, ένα τραγούδι, μια μικρή τόση δα στιγμή για να καταρρεύσουν όλα τα τείχη που ευλαβικά προσπάθησα να υψώσω και μένω μόνη κ έρημη σε ένα σκοτεινό κόσμο που με κυνηγούν λογιών λογιών δαίμονες. Και να προσπαθώ να πιαστώ από την μορφή του την αγγελική μα να μην τη φτάνω. Και να με βομβαρδίζουν εικόνες και ξανά εικόνες και σκέψεις και συναισθήματα. Να κλείνω τα αυτιά μου για να μην τ΄ακούω, αλλά αυτά να ουρλιάζουν. Και να θέλω να ουρλιάξω κ εγώ και να μη βγαίνει φωνή. Να θέλω ν΄ακουστώ στον ουρανό μήπως και πάρω ποτέ καμιά απάντηση όμως πάντα να μένω με την ίδια απελπιστική σιωπή. 

Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Δεν ξέρω αν είναι νωρίς, δεν ξέρω αν ποτέ θα είναι καλή η στιγμή, η αν κάποτε θα είναι αργά. Όμως δεν θέλω να προσπαθώ, δεν θέλω να είμαι καλά, δεν θέλω να ονειρεύομαι. Το ξέρω πως δεν θα ηθελε να νιώθω έτσι. Αν υπήρχε τρόπος θα το ούρλιαζε στ΄αυτιά μου. Όμως ποναέι τόσο. Δεν μπορώ να είμαι έτσι. Δεν δεν δεν.. τίποτα. Λέξεις ανούσιες και χωρίς νόημα. Πόνος και θλίψη τόσο απέραντη.. Έχω τρελαθεί. Έχω διασπαστεί. Έχω γίνει χίλια κομμάτια. Και το κακό είναι πως τα περισσότερα είναι ήδη νεκρά κ έχει μείνει ένα μόνο κομμάτι ζωντανό να παλεύει για όλους και για όλα. Για μένα, γι΄αυτούς που αγαπώ για μια ζωή που δεν κατάλαβα ποτέ και ούτε θα καταλάβω.

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως έχω το θράσος να σκέφτομαι εμένα, να μιλάω για μένα να ασχολούμαι μ ΄εμένα όταν έχει φύγει η ίδια η χαρά της ζωής, όταν οι πιο αγαπημένοι μου άνθρωποι ζουν μέσα στην απόλυτη δυστυχία.  

25 Αυγούστου, 2008

Αρχηγός

Έγειρες στη γη να κοιμηθείς
κι έγινε η καρδιά σου κυπαρίσσι

σου 'πα θα πεθάνω αν σκοτωθείς
κι όμως έχω ζήσει...


image: Sadness__by_Raidhyn in Deviantart
sound: Αρχηγός -Χάρις Αλεξίου

22 Αυγούστου, 2008

Τελευταία Μέρα

Μέρες τώρα προσπαθώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου. Ξεκινάω να γράφω και κάπου στα μισά το μετανιώνω. Τι νόημα έχει να γράψω ένα ανούσιο κατεβατό που δεν θα καταλαβαίνει κανείς? Αν το διαβάσει και κανείς δηλαδή..

Σκαλώνουν τα γράμματα στα δάχτυλα μου όπως σκαλώνουν κ οι λέξεις στο λαιμό μου. Στο τέλος θα σκαλώσω κ εγώ κ θα ησυχάσω. Η κατάσταση ξεφεύγει. Κ σε ποιον να το πω? Και γιατί να το πω? Δεν βλέπω τίποτα πια με αισιοδόξια. Ας με κατηγορήσουν για λιγοψυχία και για δειλιά. Δεκάρα δεν δίνω. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άλλοι, το θέμα είναι τι κάνω εγώ. Κ εγώ βλέπω μια ζωή γεμάτη απέραντο πόνο, απέραντο φόβο κ πεθαμένα όνειρα.Πως να δω τη ζωή μου μετά? Ποια ζωή δηλαδή.. Βρήκα ένα τραγούδι που τα λέει καλά..



Τελευταία μέρα   

Στίχοι: Θάνος Ανεστόπουλος
Μουσική: Διάφανα Κρίνα
Πρώτη εκτέλεση: Διάφανα Κρίνα

Άνοιξαν διάπλατα μαύροι ουρανοί
άσχημα νέα για τον ποιητή
μείναμε μόνοι σ ‘αυτήν την πόλη 
σ ‘αυτήν την πόλη που δεν νυχτώνει
τέρμα τα όνειρα που ‘χαν ζωή
νέκρωσε η άφθαρτη γόνιμη γη.

Άμα περνιόμαστε για ζωντανοί
είμαστε από καιρό τώρα νεκροί.

Σβήσαν τα οράματα γίναν καπνός
χθες αυτοκτόνησε και ο θεός.

Σκάψτε την τρύπα μου για να χωθώ
από του ήλιου το φως να κρυφτώ.

Τέρμα τα όνειρα που ‘χαν ζωή
νέκρωσε η άφθαρτη γόνιμη γη


Πως και γιατί να σκεφτώ δηλαδή καλύτερα? Γιατί να σκεφτώ καλύτερα? Ας μου δώσει κάποιος ένα λόγο για να δω τα πράγματα αισιόδοξα. Ένα γαμημένο λόγο για ν΄αρχίσω πάλι να προσπαθώ. Μη μου πει κανείς πως είμαι μικρή. Πως έχω όλη τη ζωή μπροστά μου. Ίσα ίσα, τώρα που ξεκίναγα την προσπάθεια να βγώ στη ζωή έπεσε πάνω μου η σκοτεινιά του κόσμου. Το ξέρω πως μπορεί να υπάρχουν κ άλλοι στη θέση μου ίσως και σε μοίρα (αν υπάρχει μοίρα) χειρότερη από τη δικιά μου. Ίσως και να το αντιμετωπίζουν καλύτερα από εμένα αλλά λυπάμαι εγώ έτσι το βλέπω και δεν θα απολογηθώ άλλο.  Το μόνο που με κρατάει είναι εκείνοι οι δυο άνθρωποι που είδαν τη ζώη τους να γίνεται κομμάτια κ τα όνειρα τους να γκρεμίζονται με τον πιο επώδυνο τρόπο. Εκείνοι οι δυο άνθρωποι που δεν αξίζουν άλλη στεναχώρια. Θα βάλω τα δυνατά μου γι΄αυτούς αλλά δεν ξέρω αν φτάνει.