26 Αυγούστου, 2007

Αν είσαι Θεός...


...γιατί δεν μας λυπάσαι? λέει ένα τραγούδι... Από εχθές το σκέφτομαι. Ήταν πολύ πιο εύκολο από την αρχή αυτής της τραγωδίας να ρίχνω το φταίξιμο στο Θεό. Αν δεν φυσούσε τόσο... Αν έπιανε βροχή... Αν... Μα γιατί δεν βρέχει ρώταγα την ocsoul? Γιατί δεν γίνεται κάτι, αφού εμείς δεν μπορούμε μόνοι μας...

Είδα στις ειδήσεις που καιγόταν ένα μοναστήρι εδώ κοντά.Η αγία Σκέπη. Οι μοναχοί κρατούσαν σφιχτά εικόνες κ σταυρούς κ προσεύχονταν να σωθούν, να σωθεί το σπίτι του Θεού, το σπίτι τους. Μα τίποτα δεν γινόταν. Κλαίγοντας τους απομάκρυναν οι πυροσβέστες από τις φλόγες που τους έζωσαν. Δάκρυσα με την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη φύση.... με την απουσία του Θεού από τη σκηνή.

Θυμήθηκα μια ταινία που είχα δει πρόσφατα. Σκληρή και τρομακτική. Μια παλιά καμμένη πόλη και στάχτες που έπεφταν από τον ουρανό . Ένα ουρανό που είχε πάρει εκείνο το τρομακτικό κίτρινομαυρο χρώμα.(χρώμα που έχει ακόμη κ εδώ ο ουρανός αυτές τις μέρες)
Είχε στο τέλος μια τρομακτική σκηνή, σκηνή γεμάτη κακία και μίσος γέματη δαίμονες και εκδίκηση, πόνο και δάκρυα."Μα που είναι ο Θεός σ΄αυτήν την ταινία?" φώναξα μέσα στην αίθουσα. Πουθενά. Κ δεν ήταν εκεί γιατί κ στην χαζοταινία μου κ σε τούτο τον αληθινό εφιάλτη υπέυθυνοι είμαστε εμείς. Τα κάναμε θάλασσα. Παίξαμε με τη φωτιά(κυριολεκτικά δυστυχώς) και καήκαμε(κυριολεκτικα κ πάλι κ ακόμη πιο δυστυχώς).

Είχα εχθές μια συζήτηση μ΄ένα καινούργιο φίλο. Του είπα πως ελπίζω να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Να σωθούμε, να μην έρθουν τα χειρότερα. Διαφώνησε. Ελπίζεις? μου είπε. Με το να ελπίζεις δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να πιστεύεις, να πράττεις. Να κάνω τι? τον ρώτησα. Πιστεύω πως σκέφτομαι υπέυθυνα, δεν θα έβλαπτα κανέναν, δεν θα πείραζα κανέναν κ νιώθω τύψεις κ γι΄αυτά που δεν φταίω ακόμη. Τα λές πουθενά αυτά μου είπε? Τα λες στους άλλους? Όχι.. είμαι ευχαριστημένη που εγώ δεν κάνω τίποτα κακό. Τόσο πολύ που δεν θα έκανα κ τίποτα καλό. Ελπίζω (πάλι) να μας έρθει η Θεία φώτιση. Να σταματήσουμε να σκέφτομαστε μόνο τον εαυτό μας οι άνθρωποι. Κ έτσι πάλι δεν γίνεται τίποτα. Κ έτσι δυστυχώς κάνουμε οι περισσότεροι. Άλλοι κάνουν εγκλήματα κ άλλοι δείχνουμε ανοχή. Ή αν προτιμάτε βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω. Δεν κάνουμε τίποτα, μετά τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλο κ τελικά στο Θεό. Είναι κ πιο εύκολο έτσι.

Ακόμη κ τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, φοβάμαι πως δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν ξέρω τι να κάνω που να μην κάνει μόνο εμένα καλή στα μάτια των άλλων, αλλά που θα μας κάνει όλους καλύτερους κ θα αποτρέψει στο μέλλον εφιάλτες σαν κ αυτόν που μας τρομάζει ανελέητα αυτές τις μέρες.

Γιατί πρέπει ρε γαμώτο, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Γιατί φταίμε όλοι.

Μακάρι να καεί κ η Αθήνα μου είπε θυμωμένα ένας άλλος φίλος σήμερα. Ίσως τότε ξυπνήσουμε... Μακάρι να μην θρηνήσουμε άλλο άνθρωπο λέω εγώ για να καταλάβουμε... για να αντιδράσουμε.

Αυτή η φωτιά ξεκίνησε από κάποιους (δεν θα χαρακτηρίσω) εμπρηστές. Αυτή η φωτιά δεν έσβησε γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί (ήρωες είναι λίγο) πυροσβέστες. Αυτή η φωτιά καίει ακόμη γιατί δεν υπήρχε σχέδιο. Αυτά είναι τα γεγονότα αν τα έχω καταλάβει καλά.

Μα νιώθω πως αυτή τη φωτιά την βάλαμε όλοι μαζί. Κ είναι το αποτέλεσμα της δικιάς μας έλλειψης ευαισθησίας και ευθύνης. Έλλειψη ευθύνης απέναντι στη φύση, τους ανθρώπους, ακόμη κ απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Μακάρι να μας λυπηθεί ο Θεός τελικά κ κάτι να γίνει. Να μην φύγουν άλλοι άνθρωποι. Να σωθεί ο κόπος μιας ζωής για εκατοντάδες ανθρώπους.
Κ όσο για μένα, μακάρι να μην ξεχάσω τούτες τις σκέψεις με το που θα σβήσουν οι φλόγες και θα σταματήσουν τα δελτία ειδήσεων...


Καλό κουράγιο σ΄αυτούς που παλεύουν. Καλή δύναμη στον αγώνα τους..

19 Αυγούστου, 2007

Δύσκολοι αποχωρισμοί...Η ζωή μου (Μέρος ΙΙ)


"Όλη η ζωή μου καλώς ήρθες και αντίο" Όμορφος στίχος τώρα τον ξέρω και το κακό είναι πως ακόμη με εκφράζει.


Πραγματικά τις μισώ τις αποστάσεις και τους αποχωρισμούς και τα αντίο. Και τα μισώ, γιατί σε αναγκάζουν να δεχτείς πως πρέπει να μείνεις μακριά από τους αγαπημένους σου.Γαμώ τις ευαισθησίες μου...


Πρίν λίγες μέρες κατέβηκα Κρήτη στην οικογένεια μου. Ήταν μόνο για τέσσερις μέρες ( μόνο τόση άδεια είχα) και έπρεπε σε τόσο λίγο να τους χορτάσω όλους. Και δεν πρόλαβα.. Είδα τους γονείς μου και τους παππούδες μου και τον αδερφό μου- που ευτυχώς κουβάλησα μαζί μου κ δεν είμαι μόνη μου(θα σας μιλήσω άλλη φορά γι΄αυτόν). Δεν τους χόρτασα αλλά τους είχα δει και πριν λίγο καιρό και θα τους ξαναδώ πάλι σύντομα. Είδα όμως μετά από μήνες ολόκληρους την πιο παλιά μου κολλητή και τον κολλήτο μου που κόντευα να ξεχάσω πως υπήρχαν. Πόσο μου είχαν λείψει...


Η Μ. είναι η πιο παλία μου φίλη. Γνωριζόμαστε 9 χρόνια, από τότε που ήμουν 12 δηλαδή και κλαψούριζα όλη μέρα πως δεν θα κάνω ποτέ φίλους (δύσκολο παιδί από μικρό).Στην αρχή τσακωνόμασταν όλη την ώρα με μαλλιοτραβήγματα και ξύλο. Μετά τα βρισκάμε και σουλουπώναμε η μια την άλλη. Όλα αυτά την πρώτη χρονία γιατί μετά δεν τσακωθήκαμε ποτέ ξανά. Στα 6 κοινά μας σχολικά χρόνια, πέρναγα μαζί της τουλάχιστον 10 ώρες κάθε μέρα σε σχολεία φροντιστήρια και βόλτες.


Τον Ν. τον γνώρισα αρκετά αργότερα, όταν ήμουν δευτέρα λυκείου. Κάναμε πολύ παρέα από την αρχή και έμαθα από αυτόν όλα τα αγορίστικα μυστικά. Βγαίναμε μαζί καθε σάββατο και γελάγαμε πάντα πολύ. Με βοηθούσε και με στήριζε πάντα και κάποτε συμφωνήσαμε πως θα μου φτιάξει ένα σπίτι με μεγάλη πόρτα.


Και τους δύο είχα να τους δω πολύ καιρό. Είχα ξεχάσει πόσο καλά νιώθω όταν μιλάω μαζί τους και πόσο μπορούν να με καταλάβουν. Θυμήθηκα τις παλίες μας μαραθώνιες συζητήσεις και τους προβληματισμούς που μοιραζόμασταν. Πραγματικά, σαν να μην είχε περάσει ούτε μια μέρα.


Το πόσο λυπήθηκα όταν τους αποχαιρετούσα δεν λέγεται. Ήθελα να τους αγκαλιάσω και να μην τους αφήνω με τίποτα. Πραγματικά μισώ τις στιγμές του αποχωρισμού. Και το χειρότερο? Όλοι μου οι αγαπημένοι φίλοι είναι διασκορπισμένοι ανα την Ελλάδα. Νησιά, κεντρική Ελλάδα, βόρεια Ελλάδα όπου θες.. Ευτυχώς πολλοί από αυτούς θα γυρίσουν σύντομα. Τους υπόλοιπους τους έχω προσκαλέσει για βόλτα μόλις μπορέσουν!


Καλά να περνάτε καλοί μου! Όπου και να είστε! Σας αγαπάω και μου λείπετε πολύ..




05 Αυγούστου, 2007

Η γιορτή

Φάση πρώτη: Η προετοιμασία

Μέρες ετοίμαζε τη γιορτή. Ήταν τα γενέθλια της και φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη φορά ήθελε να είναι με κόσμο. Τα μισούσε τα γενέθλια. Την έκαναν να θυμάται τα χρόνια που περνούσαν κ δεν την άγγιζαν. Φέτος ειδικά η χρονιά έφυγε βιαστικά. Για την ακρίβεια, δεν έφυγε την έδιωξε γιατί κάθε μέρα της φαινόταν χειρότερη από την προηγούμενη.

Στα γενέθλια της όμως θα ήταν αλλιώς. Θα έρχονταν οι φίλοι της και η οικογένεια της που υπεραγαπούσε κ είχε καιρό να δει. Μπορεί να ερχόταν κ εκεινός για να της ευχηθεί.

Η γιορτή θα γινόταν σπίτι της για να έχει τη χαρά να δεχτεί κόσμο μετά από καιρό. Τους πήρε έναν έναν τηλέφωνο για να τους προσκαλέσει και να μοιραστεί τη χαρά της. Κάλεσε και φίλιους παλιούς που είχε καιρό να δει και καινούργιους γνωστούς. Θα τους αγαπούσε όλους εκείνη τη μέρα. Γιατί ήθελε να είναι αλλιώς. Να δώσει και να πάρει αγάπη σε μια μέρα ιδιαίτερη.

Καθώς διάλεγε την τεράστια τούρτα, θυμήθηκε πριν χρόνια ένα πάρτυ που της είχαν κάνει. Πόσο είχε χαρεί. Δεν ήταν όλοι εκεί μα ήταν η πιο γλυκιά γιορτή. Τώρα θα ήταν καλύτερα σκέφτηκε και ζήτησε την πιο όμορφη τούρτα.....

Φάση δεύτερη: Η γιορτή

Επιτέλους η μεγάλη μέρα είχε φτάσει. Η καρδιά της κόντευε να σπάσει. Είχε στεναχωρηθεί που τελικά δεν θα μπορούσε να έρθει η οικογένεια της αλλά καταλάβαινε. Είναι μακριά σκέφτηκε κ θα ΄ναι κουραστικό. Εξάλλου την αγαπούσαν κ από μακριά. Η μαμά της την πήρε πρωί πρωί για να της ευχηθεί. Την πήραν κ μερικοί ακόμη. Την πήρε κ η κολλητή της, κάτι προέκυψε κ δεν μπορούσε να έρθει. Τη διαπέρασε ένα ρίγος. "Λες" σκέφτηκε? "Δεν μπορεί..."

Έφτασε το βράδυ. Πλησίαζε η ώρα της γιορτής. Τα μπαλόνια ήταν στη θέση τους. Κ τα φαγητά και τα ποτά και η τούρτα. Μα οι καλεσμένοι δεν είχαν έρθει. Κάποιοι την ειδοποίησαν. Κάποιοι δεν το θυμήθηκαν καν.

Περίμενε με χαμόγελο μα η ώρα περνούσε. " Δεν μπορεί", σκέφτηκε.. "Όλοι?" Και περίμενε.Μα κανείς δεν ήρθε. Όλοι ήταν πολύ απασχολημένοι. Έπαρναν τηλέφωνο και ζητούσαν συγγνώμη και εκείνη τους έλεγε πως δεν πειράζει. Πάντα πίστευαν πως εκείνη θα είναι εκεί και δεν πειράζει. Ίσως απλά να είναι πολύ απασχολημένοι σκέφτηκε. Ίσως....

Ένα δάκρυ κύλισε αργά στο προσεχτικά φτιαγμένο για τη βραδιά πρόσωπο της. Πήρε τα κεράκια και τα έβαλε στην τούρτα. Τα άναψε. Τραγούδησε μόνη της και έκανε και μια ευχή. Του χρόνου να μην ζεί.. Φύσηξε δυνατά μα δεν έσβησαν όλα. Απογοητεύτηκε μα είπε πως του χρόνου θα είναι καλύτερα. Έτσι έκανε πάντα.

Φάση τρίτη: Ο επίλογος

Έσβησε τα φώτα, έβγαλε το καινούργιο φόρεμα και ξάπλωσε. Έκλαψε για λίγο μα ευτυχώς αποκοιμήθηκε γρήγορα. Στο ύπνο της είδε μια τεράστια γιορτή, ολόδικια της και χαμογέλασε... Το ξερε πως ήταν όνειρο μα δεν την ένοιαξε...

Υπάρχει άραγε πιο θλιβερά μοναχική εικόνα από μια γιορτή που δεν πήγαν οι καλεσμένοι? Ή ένα λουνα παρκ χωρίς παιδιά? Ή ένας άδειος δρόμος? Μερικά πράγματα γεννήθηκαν για να μην είναι μόνα κ όταν είναι μας δείχνουν το ίδιο το πρόσωπο της μοναξιάς.

Κ εγώ τα σκέφτομαι αυτά στις 3 το μεσημέρι μιας ζεστής Κυριακής του Αυγούστου με τον player να παίζει Whispers in the dark.

Whispers in the dark
Everyone hears
Something 'bout the dark
It makes us listen to our fears

Whispers in the dark
They call your name
You can't escape the dark
When light just dwindles like a flame


Δεν πάμε καλά....

01 Αυγούστου, 2007

Θυμάμαι...

... όσα θέλω να ξεχάσω...
Δεν ξέρω που να ξεσπάσω, πόσο ακόμα να σπάσω.Δεν ξέρω αν ποτέ θα καταφέρω να ξεχάσω.

Δεν ξέρω πως να ξεσπάσω, αν πρέπει να πάω πάσο. Εκείνο όμως που ξέρω είναι πως θέλω να ξεχάσω...